Добредојдовте на Наше Маало (Nashe Maalo)
Креативно исечени слики Lak10

За да имате целосен пристап до информациите на форумот Кликнете „Регистрирај се“ за регистрација или „Влез“ за да се логирате доколку имате кориснички профил... Ви благодариме
Креативно исечени слики Baner-11
Добредојдовте на Наше Маало (Nashe Maalo)
Креативно исечени слики Lak10

За да имате целосен пристап до информациите на форумот Кликнете „Регистрирај се“ за регистрација или „Влез“ за да се логирате доколку имате кориснички профил... Ви благодариме
Креативно исечени слики Baner-11
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

HomeНаше МаалоGalleryLatest imagesБарајРегистрирајте сеВлез

Share | 

Креативно исечени слики

Преглед на претходна тема Преглед на наредна тема Go down 
АвторПорака
Дарата
Администратор
Администратор
Дарата

Број на мислења : 1766
Место-локација : Македонија - Прилеп
Registration date : 2008-08-28

Креативно исечени слики Empty
ПишувањеПредмет: Креативно исечени слики   Креативно исечени слики Icon_minitimeСаб Сеп 18, 2010 8:27 am

Креативно исечени слики

1. Чекор

Одберете некоја фотографија на која ќе работите. File - Open и најдете ја сликата. Мојата можете да ја видите подоле.

Креативно исечени слики Water%20world-wallpaper

2. Чекор

На тастатурата стиснете U за да одберете алатка за цртање на облици. На палетата за опции кликнете на Paths, Rounded Rectangle Tool, Add to path area и на крај радиусот 10 px (ова е за обореноста на рабовите така да можете да одберете вредност која сакате).Креативно исечени слики Kis2

3. Чекор

Нацртајте го обликот како на сликата влечејки диагонално. Ова всушост служи да направиме одредена селекција на дел од слика.

Креативно исечени слики Xkzk34

4. Чекор

На тастатурата стиснете А за да одберете Path selection tool. Тоа е црната стрелка. Со неа кликнете негде во средината во селектираниот затворен дел. На краевите ќе се појават (црни квадратчиња) што значи дека таа е одбрана.

Креативно исечени слики 13yihc

5. Чекор

Ок. Да ја олесниме работата, ќе направиме дупликат на оваа селекција. На тастатурата стиснете alt (поред стрелката ќе се појави знам + што значи дека ќе се направи дупликат) и потоа стиснете и држете тастер shift (он ни овозможува движење на објекото само хоризонтално и вертикално). Со маусот повлечета на една страна и направете дупликат. Одкако ќе ја направите копијата пуштете ги Alt и Shift. Со ова направивте два идентични објекти.

Креативно исечени слики 2qlcu4o

6. Чекор

Пошто научивте како се прави копија, направето го истотo неколку пати исполнувајќи ја целата слика.Одкако сте готови на линијата со опции штиклирајте го знакот за потврда. Линиите кои ги нацртавте ќе исчезнат али немојте да паничите ќе ги најдеме во следниот чекор. Smile

Креативно исечени слики Jj48jq

7. Чекор

Пронајдете ја палетата Paths и стиснете на неа за да се отвори. Она обично се наоѓа во ист ред како и палетата Layers. Ок идеме понатака. На палетата Paths кликнете на Work Path и линиите што прееска исчезнаа после оваа постапка ќе се појават,на истата оваа палета кликнете на стрелката во горниот десен агол за да го отворите скриеното мени па во него кликнете на командата Make Selection.

Креативно исечени слики Kis7

8. Чекор

Кога ќе ви се отвори прозорчето како на сликата пишете вредност за Feather Radius 0 pix потврдете ја опцијата Anti-aliased и кликнете ОК.

Креативно исечени слики Kis8

9. Чекор

На сликата ќе ви се појави селекција како кај мене. Ако сте направиле се како што треба нешто слично треба да имате и вие.

Креативно исечени слики Kis9

10. Чекор

Да се вратиме на палетата Layers. Кликнете на неа и потоа на тастатурата стиснете Ctrl+J. Со оваа кратеница ги ископиравме селектираните делови во посебен слој и како што можете да видите на палетата се појави нов слој.

Креативно исечени слики Kis10

11. Чекор

Кликнете на Background и потоа на тастерот D и потоа Ctrl+Backspace за позадината да ја обоите бела.

Креативно исечени слики 4tkiva

12. Чекор

На сликата подоле можете да ја видете мојата крајна креација. Кај вас треба да искочи слично...т.е исто. Се понатака е ваша креативност. Јас избришав две квадратчиља за да изгледа по кративно(тоа можете да го направите со Erase tool).

Креативно исечени слики 2cp6ww5
Вратете се на почетокот Go down
https://nash-forum.macedonianforum.net ; www.nashe-maalo.tk

Креативно исечени слики

Преглед на претходна тема Преглед на наредна тема Вратете се на почетокот 
Страна 1 of 1